Vorbim aceeasi limba?

girls.png

Am ales sa va prezint pe rand o serie de principii care stau la baza relatiei pe care o construiesc cu toti copiii, principii perfect aplicabile si in relatia parinte-copil.

Primul tine de limbajul concret pe care il invocam in comunicarea cu copiii si comunicarea pe care o stabilim in raporturile cu acestia. Am plecat mereu de la premisa ca trebuie sa cunosc copilul din fata mea, sa-l ascult autentic, sa-i ofer credibilitatea proprilor ganduri verbalizate si sa le ridic la rangul de high priority.  Noi adultii avem un obicei necenzurat de a desconsidera opiniile sau problemele cu care se confrunta copiii, raportand situatia cu care se confrunta copiii la experienta noastra de adulti, trecuti prin viata. Insa pana ajunsi la maturitate, nimeni n-a omis sa fie copil.

De multe ori, inainte de a incepe efectiv cursul, privesc copiii din fata mea si caut indicii despre ei, daca se simt in siguranta, daca sunt pregatiti sa ma asculte sau daca vin incarcati de emotii negative, pe care trebuie sa le atenuam. Mi-au intrat copii pe usa plangand, trimisi de parinti, fara jucarii, care le-au spus, fara sa clipeasca, ca au venit sa invete, nu sa se joace. Alterori, conflictele interne nu sunt atat de vizibile, clocotesc acolo in interior si asteapta semnalul meu, sa iasa la suprafata. Oricum ar fi, e datoria mea sa nu incep decat pe teren emotional sigur.

Cum as putea eu sa imi incep cursul, ignorand semnalele, pretinzand ca subiectul meu sau orice mi-am pregatit pentru acea zi este mai important decat ceea ce experimenteaza copiii inlantrul lor? Cum ar putea parintele sa ceara de la copil mereu atentie si ascultare, daca el, copilul nu o primeste? Pe care? Ascultare activa se numeste si este acel tip de conectare autentica la baza emotiilor instinctuale. Jucam, daca vreti, un fel de joc al copilariei: Obligatea.  Stiu multi parinti care se uita la desene alaturi de copiii lor sau asteapta cu nerabdare sa auda povesti desprinse din lumi paralele, interminabil de incalcite, despre colegi sau prieteni, adevarate drame din clasa sau de la gradinita. Sa ascultam activ arata ca ne pasa de cel din fata noastra, oricat de mic ar fi. In acest mod, il obligam sa ne asculte si el pe noi, atunci cand este cazul. Cream un pod in care valorile noastre si ale lor se intalnesc, un drum cu sens dublu, pe care circulam si ne acceptam reciproc.

Dragi parinti, copiii au conflicte interioare pe care le traiesc cu aceeasi intensitate cu care noi ni le traim pe ale noastre, nu avem dreptul sa le subestimam, sa le minimizam, intrucat problemele lor sunt pe nivelul dezvoltarii lor mentale si emotionale. Asadar, ce va recomand, odata ajunsi acasa, cum si eu odata ajunsa in clasa, sa va jucati: Obligatea.

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Vorbim aceeasi limba?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: