Am incredere

Magic is everywhere.-3      Increderea este principiul care trebuie sa stea la baza oricarui tip de interactiune, mai ales cel de acasa sau din clasa. Ma INCRED tine de fapt de propria mea persoana, de cat de dispus este ego-ul meu sa renunte la control si sa transmita sentimentul de autonomie si o doza de siguranta copilului din fata. Increderea este finalitatea procesului, ii ofer copilului instrumentele, abilitatile si principiile de viata necesare si apoi il las liber. Liber sa fie el, sa isi continue dezvoltarea si am incredere ca EU, ca mama, ca profesor, dupa ce i-am impartasit din experientele mele, i-am lasat accesul nestingherit in avalansa mea de trairi si nu l-am impovarat cu suferintele, insuccesele mele, il las sa DEVINA. De multe ori, vad copiii care au potentialul de a DEVENI, insa sunt tinuti pe loc de fricile si esuarile parintilor. Iarasi, nu de putin ori, am simtit nevoia sa asigur parintele din fata mea ca al lui copil si al meu student este pregatit de examen. Imi amintesc de un copil, adolescent acum, care se pregatea de un examen important, iar cu o saptamana inaintea acestuia, mama m-a sunat sa ma intrebe daca nu ar exista posibilitatea amanarii examenului, intrucat copilul nu crede ca este pregatit indeajuns. Acelasi copil care in clasa stralucea in ochii mei, avea idei bune, se intrecea pe sine cu fiecare task si totusi acum, el nu mai era pregatit. Prima intrebare, fara sa stau pe ganduri prea mult a fost: Dumneavoastra aveti incredere ca Doriana are toate resursele si informatiile sa ia examenul? A stat pe ganduri… mama cu sufletul si inima deschisa a realizat ca zborul lin al copilului spre cerul instelat pierde startul chiar acolo, in sanul familiei. Un examen este o proba pentru intregul trio: profesor-copil-parinte, le pune la incercare increderea reciproca. Doriana a reusit sa ia examenul, cu punctaj maxim, uimind pe toti, numai pe mine nu. Parintii au avut acces la evaluarile de-a lungul intregii noastre pregatiri, aveau informatiile ca ne putem astepta la un punctaj foarte mare si totusi le-a lipsit ceva, increderea. Doar la un imbold am apelat si a fost de-ajuns. Increderea a revenit acolo, in familia lor.

Am facut abuz de acest cuvant si as vrea sa nu-i zdrobim importanta. Intreaga munca din clasa, tot arsenalul de stimuli palesc in fata INDOIELII. Nu am niciodata indoiala ca un copil va esua, ca nu va lua examenul, mereu am increderea ca va reusi. De fapt, ce inseamna reusita? Reusita nu consta numai in trecerea cu brio a examenului, cat si in atitudinea copilului in fata examenului si ulterior in fata tuturor provocarilor cu care se va confrunta in viata de adult. Insuccesele sunt parte a evolutiei firii umane, iar daca eu imi pierd increderea in potentialul meu de la prima provocare, intreaga mea viata va fi un razboi al castigarii si recastigarii increderii.

In acest articol si in viata nu vorbesc despre increderea oarba ca totul va fi bine, ci despre acea incredere construita organic, treptat si lucid. In sala de curs, profesorul ajunge sa gestioneze frustrari iminente care apar atunci cand copiilor li se simuleaza situatii reale de viata, cand ajung sa lucreze in grup, sa accepte opiniile altora, sa colaboreze, sa se cunoasca si sa se arate asa cum sunt ei, timizi, agili, lenti, rapizi, extrovertiti, singuratici. Jocul de mima poate fi o povara reala pentru un copil introvertit, de care vrea sa scape cat mai repede. Am mai auzit spus cu brutalitate: Copilul meu nu poate sa…. si imediat am sugerat sa continuam cu Copilul meu nu poate sa….. INCA. Copilul a luat o nota sub punctajul maxim la scoala, iar profesorul ar trebui imediat sa continue si sa spuna, nu este INCA de 10, dar vom munci impreuna si va reusi. Imi amintesc de Ioana, nu reusea inca sa fie atat de extrovertita cat sa mimeze fara ajutorul meu la jocuri sau sa vorbeasca in fata colegelor ei. Mereu ii sopteam indicatii si sfaturi, pana cand a reusit sa DEVINA, sa fie ea cea care vrea jocuri de mima si sa fie in centrul atentiei. Eu i-am oferit increderea ca va putea candva.

*Toate numele folosite sunt fictionale si asemanarea lor cu realitatea este pur intamplatoare

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Am incredere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: