Tu știi cine sunt eu?

Magic is everywhere.-8
Viața mi-a demonstrat că nu contează cine ești, ci cum ești și cum te arăți oamenilor din jurul tău. În parcursul meu școlar am întâlnit foarte puțini profesori la care puteam avea acces, cu care puteam comunica mai mult decât informațiile cuprinse în programă, nu știu acum de aceștia erau fie prea absorbiți de formalitatea cu care trebuie să își desfășoare activitatea sau erau fie prea cuprinși de griji. Cert este că sufletul și viața lor privată erau ascunse de ochii mei de copil.

În școli, în casă, pe stradă, urăsc întrebarea „Dar tu știi cine sunt eu?”. Îmi denotă o superioritate inutilă, plasează oamenii într-un disconfort comunicațional și le așterne un abis emoțional între ei. Cu atât mai puțin agreez această întrebare sau stare de spirit în școli, tocmai în locul în care sufletele se influențează unele pe altele, și când mă refer la suflete includ și copiii și influența pe care ei o pot avea asupra sufletelor de adult. Au fost puncte culminante în viața mea de profesor când o întrebare sau o remarcă a unui copil mi-au montat o nouă scenă pe care să îmi joc rolul. O întrebare primită de la copiii mei din clasă, precum „Esti supărată?” este plină de sens, înglobează întreaga rețea de emoții și sentimente care construiesc relația mea cu aceștia, care ajung să mă cunoască atât de bine încât văd atunci când sunt diferită, diferită de trăirile cu care eu intru în mijlocul lor. În aceste condiții, mă întreb de ce un suflet poate știrbi un alt suflet, de ce este împământenită ideea că un copil este inferior unui adult, când complexitatea și puritatea lui emoțională, senzorială transced bariere temporale și pot fi oricând motiv de tânjire.

Iubesc un cuvânt foarte mult, îl voi lasă așa cum este în limbă engleză, o traducere i-ar diminua conținutul: EMPOWERING. Este un soi de autoritate, respect, încredere, ajutor, suport, valențe pe care le transmiți copilului din față ta. Nu sunt niciodată mai presus de el, copilul, iar atunci când vobesc cu el, mereu mă las la nivelul ochilor lui, îl privesc, îl ascult activ și îi iau în serios ideile. De câte ori nu ați rămas impresionați de maturitatea cu care copiii va răspund la întrebări cheie? Sau de câte ori nu v-ați întrebat de unde a ieșit o idee atât de plină de sens dintr-un corp atât de mic? Acuitatea senzorială cu care copiii trăiesc experiențele ia naștere odată cu ființă lor, pe măsură ce vârstă lor înaintează, abilitatea își atentueaza intensitatea percepțiilor și ajunge la a fi înlocuită de griji, frustrări sau emoții negative, cu care adultul se înconjoară involuntar. Toți tânjim să fim din nou copii, și atunci dacă le înțelegem poziția favorabilă pe care se plasează, de ce ne străduim să le arătăm noi că suntem adulți cu drepturi în fața lor?

Mi-aș dori să văd o lume în care copiii sunt ridicați la rang de putere în stat, ei au puterea de a re-aduce adultul în centrul emoțiilor organice, care-l protejează de schinjuirile emoționale la care se supune și poate re-trăi cu adevărat. Energia pe care o primim atunci când suntem în rândul copiilor, vorbim cu ei și îi stimulăm în discuții mature, raționale nu poate fi reprodusă de niciun alt mediu. Așadar, dragi părinți, profesori, pedagogici, ascultați activ copiii, creați-le aura și veți simți schimbarea. Dintr-o data nu va mai fi greu să fiți în jurul lor, nu veți mai simți nevoia să-i controlați, veți renunța la conflicte de orice fel, pentru că totul se va baza pe argumente, pe schimb de replici pertinente.

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Tu știi cine sunt eu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: