Sunt aici pentru tine

 

Untitled designAstăzi am vizionat un interviu cu o serie de copii denumiți geniali, care nu se regăsesc în sistemul românesc educațional, din câte am remarcat eu, constrângerea nu este dată numai de informațiile care le sunt transmise, ci de faptul că nu sunt transmise într-o atitudine care să-i desăvârșească în parcursul genialității lor. Din punctul de vedere al noutății tuturor teoriilor care stau la baza evoluției noastre umane, nu negăm ca specie nicio descoperire ancorată în trecut, încă ne raportăm la teoreme, principii și teorii adânc întipărite în geneza contemporaneității. Fără aceste rădăcini solide, nu putem veni cu idei noi sau cu revoluții în niciun domeniu. Așadar, fiecare profesor ar trebui să fie un mic geniu în meseria lui, iar din informațiile pe care el le deține să i le furnizeze și puiului de geniu, care ulterior le multiplică, în funcție de predispoziția lui genetică. Din câte înțeleg, geniul de la catedra nu se poate coborâ la nivelul puiului de geniu, nu are timp să descopere geniul din puiul din fața lui și în acest mod puiul fie își irosește genialitatea sau rămâne la un nivel superficial. În același video, am observat implicarea părinților, care citeau cărțile înainte ca puii lor de genii să le citească și încercau să fie în pas cu ritmul alert al asimilării informaționale de care se bucură aceste specii umane privilegiate. Am văzut cum unei doamne învățătoare i s-a luat interviu pentru că a avut flerul pedagogic să sesizeze un copil geniu și să creadă cu tărie că fiecare copil este unic în dezvoltarea lui, că fiecare pui este un geniu într-un domeniu, de a cărui devenire numai adulții sunt responsabili. Mă întorc la titlu și doresc să subliniez că,fie în clasă sau acasă, adultul este responsabil să fie activ în viața și evoluția spirituală, mentală, socio-cognitivă a puiului. Confruntările dintre teoriile lui Bruner și Piaget ne oferă o perspectivă valoroasă asupra dezvoltării cognitive ale copiilor, care sunt participanți activi în procesul de învățare, dar pentru care implicarea adulților și a acelor persoane remarcabile prin conținutul informațional pe care îl dețin, este vizibil un atribut al devenirii umane.

Dragi părinți, copiii sunt un organism viu, preiau obiceiurile bune și rele pe care le afișați voluntar sau nu în intimitatea sau interacțiunile sociale, nu putem disocia caracterul imitativ de ceea ce numim astăzi, COPII. Același lucru se aplică și în interiorul unei clase, neuronii oglindă sunt cei răspunzători pentru respectul pe care îl afișează copiii față de cadrele didactice din față lor. Până acum nu am întâlnit copil pe care să-l respect și care să nu-mi întoarcă respectul. Dar știți voi, acel respect al egalității, care ne călăuzește să vedem că genialitatea copiilor este reprezentată de faptul că dețin TIMP, timp să învețe, să se descopere, să citească și să creeze. Toți copiii sunt geniali pentru că au timp să devină, iar dacă și noi, adulții, suntem acolo pentru ei, atunci genialitatea lor va fi înfloritoare.

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Sunt aici pentru tine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: