ALMO Mother’s Day

 

Vineri, 31 Martie, ora 5 pm, Pik Elegance. Cam acestea au fost coordonatele și criteriile după care s-au ghidat mamele din comunitatea ALMO. Nu am vrut să folosesc cuvinte mari, să spun că vom vorbi despre copiii lor, copii universali și nevoile acestora, că părintele de azi este pedagogul de ieri, că sistemul educațional abordează greșit predarea, că schimbarea vine chiar și de la un OM. Am vrut să fiu discretă cu detaliile, să îi las pe cei interesați să vină, să îi surpind, așa cum o fac și cu copiii la clasa. Îmi place să văd cum oamenii vin curioși, neștiind la ce să se aștepte, liberi de prejudecăți și deschiși să audă, să vadă, să înțeleagă și să schimbe.

După cum era menționat și în programul evenimentului, pe care mamele îl regăseau pe mese, prima parte a evenimentului se îndrepta către prezentarea mea, denumită Anti-Parenting și către 3 sisteme educaționale model, ce pot să le ofere părinților soluții fertile, de bun simț și ușor identificabile înlăuntrul lor, în SINE.

Ceea ce am dorit să punctez este faptul că euforia actuală a parentingului aduce cu sine o presiune pentru părinți, care ajung la concluzii pripite că trebuie să citească, să devină, să schimbe, să lucreze, când tot ce le lipsește uneori, consider eu, este să asculte. Ceea ce au înțeles unele sisteme alternative de educație, de peste tot prin lume, a fost că educația este despre COPIL și nu despre INFORMAȚIE, că predarea are în nucleu nevoile copilului și nu părerile specialiștilor despre ce ar trebui să știe copilul. De aici și trendurile actuale despre meditație, yoga, mindfulness. Totul începe să se concentreze pe ACUM și AICI. Pe acest aspect am insistat și eu. Nu pot să le ofer părinților un model unic, pe care să-l aplice la scară largă, aș perpetua exact ce face sistemul scăpătat de acum, aș preda aceleași lecții de parenting, în același mod închistat, tuturor oamenilor de pe planetă. Părintele trebuie să învețe să asculte copilul, să fie conectat la trăirile lui și doar așa poate deveni părintele de care copilul lui are nevoie.

Am folosit 3 principii: Fericirea (cum o depistăm în sistemul și cultura daneză), Sănătatea Emoțională (ca principiu de bază al educației finlandeze) și Libertatea (precum în sisteme democratice ca acela de la A. S. Neill Summerhill Democratics School). Sintetizând o prezentare de o ora, voi veni doar cu expunerea concluziilor.

Danezii practică optimismul realist, orice situație tensionată se detensionează dacă ne sustragem din programele proprii și acționăm în loc să reacționăm. În mod normal, după o zi grea la muncă, după nervi întinși la maxim, după ce am stat la cozi la casă la supermarket și ne-am încărcat cu energie negativă de la indolența din jurul nostru, ajungem acasă și căutăm liniștea. Găsim pereți colorați, vase de spălat și lucruri de aranjat. Suntem tentați să acționăm conform mecanismelor fixe pe care și noi le-am moștenit. Ce face danezul este să caute partea pozitivă, am ajuns acasă cu bine, copilul este sănătos și el este recunoscător că propriul copil i-a transmis semnalul că are nevoie de spațiu să își exprime creativitatea. Putea fi canapeaua în locul pereților, iar mecansimul este că putea fi mereu mai rău decât ce este în prezent. Dacă alegem să gândim așa, transmitem semnale reacțiilor din corpul nostru să se calmeze și să ne lase să acționăm, în loc să reacționăm. Aceste reacții automate sunt de fapt linii narative inconștiente, de care putem deveni conștienți dacă ne alocăm timp să trăim în prezent.  Dacă am trăi în prezent, nu am mai veni cu bagajul de emoții negative pe care așteptăm să îl descărcăm undeva, iar pereții desenați de către copiiar inceta sa se reducă doar la fitiluri.

Să recunoaștem, de cele mai multe ori, reacțiile sunt vârful aisbergului. Odată observate aceste pattern-uri, următorul pas este rescrierea lor, căutând mereu partea plină a paharului. În acest mod, le oferim copiilor un model real de urmat și nu povara reacțiilor  perpetuate și moștenite inconștient. Toți, la urmă urmei, suntem suma reacțiilor părinților părinților noștri, fie că ne place sau nu. Așadar, putem să devenim mai responsabili de ce le lăsăm în urmă copiilor noștri? Raspunsul pozitiv este la fel de necesar că mersul la muncă pentru a avea și a le oferi copiilor o stabilitate financiară.

Pasi Sahlberg, reformatorul sistemului finlandez, a punctat asupra faptului că mecanismele care funcționează într-un sistem nu pot fi replicate în alt sistem, asemenea principiului formei fără fond, teoretizat de către Titu Maiorescu. Dar, principii singulare, precum inteligență emoțională trebuie să devină o preocupare națională.

În ceea ce privește libertatea din Summerhill Democractics School, școală pe care v-am prezentat-o într-un articol anterior (vezi aici:Educația experiment), intrăm pe un teren mînat, greu de imaginat și mai ales de aplicat în România. Aici, relația părinte-copil este la distanță, iar copiilor li se respectă autenticitatea și individualitatea sau, ce numea Vîgotski, zona proxima de dezvoltare. Această reprezintă zona de „pericol” în care părintele intervine cel mai adesea, nelăsând copilul să se descurce singur. Îi vedem cocoțați în copaci și le cerem să coboare imediat, dându-ne peste cap să-i ajutăm să facă asta sau îi ridicăm în brațe că să traverseze un buștean, fără să le oferim prima dată șansa să încerce să reușească singuri. Părinții sunt tare serviabili și se oferă să vină în ajutorul copiilor exact atunci când copiii își testează limitele, chiar dacă au căzut atunci când au coborât din copac sau nu au trecut bușteanul din pădure fără să aibă o julitură, să ne dăm voie să nu ne simțim vinovați că nu i-am ajutat și implicit nu am evitat căzăturile. Copiii așa învață și încurajez să îi lăsăți să greșească, îi va ajută să devină!

Va invit să descoperiți mai multe despre sistemul democratic, vizionand acest documentar despre școală A. S. Neill SUMMERHILLS DEMOCRATICS: Vizionează aici

Concluzia: Fiți părintele de care copilul dvs are nevoie, trăiți pentru el acum și aici și arătați-va autentic, uman și sincer. Lăsăți copiii să devină ce vor!

Cărți pentru inspirație: Metodă daneză de creștere a copilului-  Jessica Joelle Alexander Iben Dissing Sandahl

 

 

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „ALMO Mother’s Day

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: