Eroii mei

lights off..png

Sunt la cafea la Iulia, locul unde aleg sa imi petrec timpul liber de dinainte de cursuri pentru a-mi pregati lectiile si a schimba putin mediul de lucru decat cel pe care il aleg full-time, la ALMO New Learning Concept. Sunt aici, prinsa in fata calculatorului si imi fug ochii la un grup de adolescenti care vin impreuna si comanda cate un flat white. Eu pana la Iulia nu stiam ce este acest tip de cafea, insa sunt ma bucur sa vad aceste generatii care vin din urma sunt asa de conectati la nou.

Acest grup de tineri au iesit sa vorbeasca in fata cafenelei stand laolalta cu un alt grup de doamne, fiecare grupa ancorat in spatiul si dialogul sau. La un moment dat vad cum din grupul de doamne se isca un soi de atitudine necorespunzatoare, acel tip de superioritate  iluzorie a unei rase umane care considera ca varsta este un asa zis statut care te indreptateste sa vorbesti cu lipsa de respect, empatie si blandete cu alta rasa umana inferioara tie. Una dintre doamne se adreseaza cu un ton ridicat tinerilor, spunandu-le ca prezenta lor acolo ar trebui sa-i reduca la tacere, ca modul in care vorbesc nu este demn si ca ea ar lua atitudine daca fata pe care o are acasa si-ar putea permite sa vorbeasca in acelasi mod. As dori sa punctez ca acest copii nu foloseau cuvinte obscene si nici nu au injurat, desi nu este neaparat relevant in acest context. As dori sa se opreasca cu cititul aici acela care nu a injurat niciodata pana acum, pentru ceilalti, povestea nu se opreste aici. Atitudinea doamnelor nu s-a oprit aici, judecati de valoare la adresa adolescentilor au fost emise, toate discrimandu-i si micindu-le stima de sine. Este de preferat ca orice corectare a unui compartament pe care il consideram necorespunzator sa fie realizata de pe acelasi statut, superioritatea si agresivitatea verbala vor dauna scopului nobil pe care il avem, ba chiar vor transmite un mesaj gresit.  Priveam cum niste copii se aparau de aceste doamne care, prin intelepciunea varstei, se presupune ca au calitatile si abilitatile sa sesizeze just si corect o deviere de comportament si ulterior sa incerce sa o corecteze printr-o atitudine proactiva. In schimb, am privit cu dezgust si ochi in lacrimi cum inca educam folosind raporturi de putere si uzam de inegalitate, tocindu-ne astfel calitatea umana.

La final, la plecarea doamnelor, am vazut cum acest grup de adolescenti au strans cestile si farfuriile doamnelor. Viitorul de unde il vad eu este viitorul lor, hai sa contribuim la el!

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Eroii mei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: