Ce titlul de carte dăm educației de azi?

SUPPORT

Îmi arunc o privire fugitivă peste cărțile din colecția personală și citesc rapid titlurile de cărți, așa cum o făceam și în copilărie când îmi alegeam ce carte să mai citesc din biblioteca mamei. Acum am biblioteca mea, dar titlurile înlesnsc o practică a schimbării, al lui așa nu se mai poate. Încep să citesc la întâmplare titluri de la „Liderii mănâncă ultimii”, „Școală distruge creativitatea”, „Profesorul eficient”, „Puterea lui acum”, „Inteligență emoțională”, „Evoluția unei revoluții”, devin intrigată de „Cei mai deștepți copii din lume”, iar apogeul îl resimt la „De ce studenții de A lucrează pentru cei de C”. Și mă opresc. Titlul acestei cărți reprezintă sinteză tematică și ideatică a întregului sistem educațional, îmi zic. Merg mai departe cu privirea și nu mai pot concentra pe un alt titlu. Îmi amintesc de cât de intrigată am fost când am auzit de această carte și îmi spuneam că nu poate fi adevărat ce scrie acolo, că altfel lumea este întoarsă cu susul în jos. Dacă nici carnetele de note, mediile pe care „trăgeam” să le mărim, notele pentru care munceam sau…..nu – nu mai reprezintă garantul succesului nostru de viitori adulți, atunci ce? Sau cine? Orice discuție despre educație poate porni de la acest titlu, care rezumă discordanța dintre modul în care ne formăm copiii și necesitatea reală a pieței de muncă. Notele de 10 nu-ți mai pot conferi siguranța că la absolvirea facultății, societățile se vor întrece să te aibă în echipa lor. Nici nu ți se va aloca din oficiu un post pe baza meritelor tale. Te vei trezi din mirajul desteptaciunii și vei pus în postura ingrată de a începe de la muncă de jos, de entry level. Credeai că odată trecut prin școală primești niște puncte bonus, care te propulsează direct în comisia de board, alături de alți „grei” ai școlii? Greu de crezut.

Hai să derulăm firul narativ și să vedem ce anume ți-a creat iluzia succesului înainte de termen. Ai mers la școală, ai învățat, ai luat note bune, ți-ai făcut temele, ai ascultat de profesori, ai ales o facultate și ai sperat că școală s-a încheiat. Dar adevărul este că școală adevărată abia acum începe, după formalitatea academică. Mesajul cărții scrise de Robert T. Kiyosaki „Why A students work for C students” explică exact cum în școală ar trebui să ne concentrăm pe descoperirea „geniului” din noi, pe dezvoltarea creativității, a gândirii critice, a spiritului liber de prejudecata elevului bun și slab. Această carte ar trebui citită la dirigenție, în toate sălile de curs, părinților la ședințe și în toate catedrele. Notele în sine, materiile predate pe raport de cantitate și nu calitate, competitivitatea dintre elevi și medii nu au niciun efect nociv dacă ne ocupăm si de a dezvolta spiritul creativ.

Notele și sistemul nostru de evaluare implică de cele mai multe ori o exercitare a capacității de a memora noțiuni complexe și pe locul secund stimularea creativității, încurajarea dreptului la replică a copilului, de la care să mă aștept să își dea cu părerea despre textele citite, războaiele studiate, adevărurile general valabile punctate la clasa. Eu vreau să aud copilul și vocea lui, să-l încurajez să demonteze idei împământenite sau măcar să încerce, să își valideze propria inteligență, nu să o ia de-a gata pe a altora din urmă lui. Pentru că sunt profesoară și lucrez cu copii și adolescenți de toate vârstele, am observat în clasa că memoria este o calitate care se regăsește la absolut toți copiii și la toate vârstele la aceste generații. Așadar, dacă memoria nu mai este cea care face diferența dintre o notă sau altă, un copil sau altul, cu ce a fost ea înlocuită? Eu aș zice cu creativitatea. Nu creativitatea percepută drept formă de exprimare a unei îndrăzneli a gustului, ci creativitatea copilului de a găsi soluții, de a se inspiră din datele actuale și a veni cu îmbunătățiri sau cu creații noi. Un entry level își exersează memoria, un membru al board-ului jonglează cu nonsalalanță creativitatea.

Dacă vrem că studenții de A să nu mai lucreze pentru cei de C trebuie că fiecare dintre noi, profesori, pedagogi, părinți, să infuzăm orice lecție, orice interacțiune, orice raport uman, cu spiritul liber al creativității. Hai să lăsăm liberă generația prezentului să se pregătească și pentru viitorul incert al pieței de muncă, al fluctuațiilor de la locurile de muncă, al întregului univers socio-economic, prin stimularea gândirii critice, argumentate, prin conștiința propriei stime de sine și valori mentale.

Fiecare putem face asta, iar eu, Alexandra Motrescu, îmi exercit acest rol la ALMO New Learning Concept, centru de predare a limbii engleze pentru toate vârstele și într-o manieră inovativă, creativă, actuală și ludică.

Meseria de profesor de limba engleza a devenit un brand personal si reprezinta in mod concret aspiratiile si straduintele mele, implicit si ale echipei pe care o coordonez, de a oferi cursantilor un mediu stimulativ de invatare. Pasiunea de a preda s-a concentrat in conceptul inovativ de predare ALMO New Learning Concept, un proiect devenit cu succes un reper al unei modalitati corecte, profesionale si inovative de a face “scoala”. Tratez cu mare profesionalism si cu o doza serioasa de creativitate,o meserie a carei beneficii reale sunt desconsiderate, uneori pe buna dreptate. Mi-am proiectat rolul meu dincolo de interventia psiho-pedagogica, pe un taram al incurajarii dezvoltarii proceselor cognitive si al crearii unor stimuli externi care sa favorizeze invatarea. Am absolvit Facultatea de Litere si Stiinte – Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti, master in cadrul aceleasi universitati Studii Culturale Romanesti in Context European si ulterior master Comunicare si Publicitate in limba engleza, SNSPA Bucuresti. De cele mai multe ori, descrierea mea profesionala nu se rezuma la aceste cadre de formare institutionala si mai degraba punctez pe miile de ore petrecute la cursuri online si offline, alte mii citind si cautand mecanisme proprii de predare, descoperind si cercetand modalitati de angrenare a creierului uman in activitati de invatare. Focusul metodei practicate in cadrul centrului ALMO New Learning Concept este izvorat din intelegerea modului in care oamenii invata. Daca separam invatarea de emotie se activeaza ceea ce numim memoria pe termen scurt, in schimb, daca prin cursurile mele ofer o incarcatura emotionala si implic cursantii prin activitati hands-on,ii voi angrena pe acestia intr-un mediu propice activarii memoriei pe termen lung. Achizitiile mentale ale acestei generatii, fie ca vorbim de adulti sau copii, trebuie sa porneasca de la curiozitate. Curiozitatea de a se implica, curiozitatea de a invata, curiozitatea de a continua. Curiozitatea este baza meseriei pe care o practic cu fascinatie si curaj.

0 comentarii la „Ce titlul de carte dăm educației de azi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: